[łódzkie] warsztaty w Manufakturze Czekolady w Łodzi

Nie samym zwiedzaniem człowiek żyje, dlatego postanowiliśmy urozmaicić sobie tegoroczne ferie ...warsztatami! I były to zdecydowanie najsłodsze warsztaty w jakich kiedykolwiek uczestniczyliśmy :) Nie mam pojęcia dlaczego, ale jakimś dziwnym trafem nie mieliśmy okazji poznać smaku prawdziwej czekolady. Takiej bez niepotrzebnych i  sztucznych poprawiaczy smaku, prosto od producenta. Najpewniej dlatego ekipa 2plus3blog nie mogła się doczekać zaplanowanej, na samo zakończenie ferii, wizyty w Manufakturze Czekolady!




Praktycznie każde dziecko i dorosły czekoladę zna i nie trzeba nikogo do niej przekonywać. Przecież od lat wiadomo, że nawet badania naukowe potwierdzają pozytywne skutki jedzenia czekolady :-D 
Dodatkowo jej rodzajów jest tak ogromny wybór, że każdy znajdzie odpowiedni dla siebie smak.



Praktycznie w każdy weekend prowadzone są warsztaty w Manufakturze Czekolady. 
Do wyboru mieliśmy wyrób: 
- czekoladowych tabliczek, 
- czekoladowych narzędzi
- pralinek. 



Nie zastanawialiśmy się długo wybierając wyrób własnej, unikatowej tabliczki czekolady. Chyba każdy z nas, przynajmniej raz, o takiej sposobności sobie marzył :) Uczestnicy mieli do wyboru mnóstwo naturalnych dodatków, którymi mogli swoją czekoladę nafaszerować, wzbogacając jej smak.



W trakcie pracy nad tabliczkami wysłuchaliśmy bardzo ciekawej 'prelekcji' dotyczącej procesu powstawania czekolady. Od samego początku, czyli od plantacji (ziarna) do powstania tabliczki. Wykład okraszony był multimedialną prezentacją, wyświetlaną tuż przy stole warsztatowym. Prowadzony był bardzo przystępnie, dzięki czemu najmłodsi warsztatowcy aktywnie w nim uczestniczyli, udzielając odpowiedzi na zadawane im pytania.




Czym byłoby zdobywanie wiedzy bez elementów praktyki ;) ? Uczestnicy warsztatów mieli okazję nie tylko słuchać, ale również:
-  wypić kubek gorącej i pysznej czekolady wyprodukowanej na miejscu;
- spróbować prawdziwego ziarna kakaowca;
- degustować trzech różnych rodzajów prawdziwej czekolady.



W tym miejscu nasunęła się taka mała dygresja... Przyznaję, że nie jesteśmy fanami czekolady gorzkiej. Teraz już wiem dlaczego. Kupiona w sklepie czekolada, wyprodukowana przez wielkie koncerny, nie jest w stanie konkurować ze smakiem prawdziwej czekolady. I być może dalej wolę smak jej mlecznej odmiany, to byłem w wielkim szoku jak dobrze smakuje właśnie ta gorzka, gdy nie jest to produkt sklepowy (*produkowany masowo na wielką skalę).



Nic dziwnego, skoro Manufaktura Czekolady jest producentem produktów, które możemy u nich nabyć. Pracownicy sami wybierają najlepsze ziarna, wytwarzają miazgę kakaową, odpowiednio doprawiają. Niezwykle przyjemnie było poznać prawdziwy, naturalny smak czekolady. Zarówno tej w tabliczkach jak i do picia!




W trakcie warsztatów mogliśmy też zobaczyć pokaz ręcznego temperowania czekolady na granitowym blacie. Jednakże na sam koniec warsztatów dzieciaki miały najwięcej frajdy - przy pakowaniu swojej tabliczki. Pewnie dlatego, że mogły wybrać nawet kolor swojego opakowania, co uczyniło ją jeszcze bardziej wyjątkową!



W ten oto sposób dotarliśmy do końca warsztatów, które trwały około 1,5 h. Dzieci wytrzymują bez najmniejszego problemu, gdyż podczas nich ciągle są angażowane do jakiś aktywności lub próbują słodycze :)



Manufaktura Czekolady w Łodzi to bardzo klimatyczne i kameralne miejsce. Na miejscu możemy zaopatrzyć się w produkty, które nie są produkowane na masową skalę. Bardzo podobało nam się nam też wnętrze oraz charakterystyczne elementy jego wystroju (np. pracujące maszyny do produkcji wyrobów z czekolady). Polecamy odwiedzić Manufakturę Czekolady i uczestniczyć w jej wyjątkowych i niezwykle smacznych warsztatach :) Wrócicie tu na pewno. W przyszłości, będąc w pobliżu, sprawdzimy jak tworzy się praliny :)

PS. Na warsztaty zapisujemy się online. Tradycyjnie poniżej znajdziecie potrzebne linki.




#WIDEORELACJA




#DOJAZD



#LINKI 

Komentarze

Copyright © #2plus3blog